Stel, je vraagt aan zomaar iemand op straat om na te denken over zijn huis van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? Grote kans dat ie dan allerlei technologische dingen opnoemt die niet realistisch zijn, of nuttig.

Tuurlijk, we zullen nog veel meer slimme tech hebben in onze huizen, maar daar gaat het niet om volgens Tim Heine (21) en Tim den Broeder (26). Wat de twee onderzoekers bedoelen, is dat we nauwelijks echt nadenken en praten met elkaar over de toekomst en hoe we dan willen wonen. En dat is jammer. “We hebben nauwelijks grip op onze toekomst, terwijl die wel de hele tijd voor de deur staat,” schetst Den Broeder. 

Van denken naar praten

Samen met Heine, derdejaars CMD (Communicatie, Multimedia en Design) doet Den Broeder, ook 3e jaars CMD, daarom onderzoek voor het Zelfbewuste Huis, een van de projecten van het UrbanLivingLab Breda. Ook bouwen ze een simulatie, waarin we straks in een van de kamers het huis van de toekomst kunnen beleven. “Door een kamer uit te beelden met slimme toepassingen beleef je het huis en wordt het een verhaal waar je over gaat nadenken. Dat helpt om het gesprek te beginnen met elkaar: wat willen we straks, en wat niet?” 

Slim poepen

Wil je in de toekomst bijvoorbeeld dat jouw wc je ontlasting onderzoekt en meet om ziektes op tijd op te sporen? En wil je dat de wc van jouw dementerende moeder dat ook doet, die daar zelf niet meer over kan nadenken? En mag die informatie dan gedeeld worden met haar zorgverzekeraar? Wie gaat daar eigenlijk over? Jij? Je moeder? Of de zorgverzekeraar? 

Dit soort ethische vraagstukken, daar zouden we over na moeten denken, vinden de twee. “Mensen weten niet wat het is, een slim huis. Ze denken dat we worden overgenomen door robots. Maar een echt gesprek wordt niet gevoerd,” zegt Heine, “Wij willen de discussie opwekken.”

Stokje doorgeven, aan jou?

De simulatie is juni af en klaar voor gebruik. Heine en Den Broeder willen in ieder geval één kamer bouwen, bijvoorbeeld de keuken of de badkamer. Mogelijk worden het twee of drie kamers. Daarna zullen ze het stokje doorgeven aan de volgende onderzoekers. Studeer je in Breda en heb je interesse om hieraan mee te werken? Stuur een mailtje naar Inge@urbanlivinglabbreda.nl.   

Bron: Stefanie Vermeulen – Urban Living Lab Breda