Drie studenten van de Universiteit Utrecht hebben vanuit het vak ‘Methods and Tools in Practical Ethics’ begin dit jaar een onderzoek gedaan met als titel ‘Een Rechtvaardige Digitale Transitie voor Digitaal Kwetsbaren – Een Link tussen Theorie en Praktijk’.

Het doel van het onderzoeksproject was om een adviesrapport op te stellen in opdracht van Bredata met betrekking tot de volgende onderzoeksvraag: ‘Welke ethische overwegingen moet de gemeente in acht nemen om een rechtvaardige digitale transitie te waarborgen voor digitaal kwetsbare burgers?’. De kennis die is opgedaan met dit onderzoek is van maatschappelijk belang omdat dit ons inzicht geeft in de manier waarop we de interesses en belangen van alle burgers op een zo rechtvaardig mogelijke manier kunnen waarborgen tijdens de globale digitalisering.

Het adviesrapport omvat een ethische analyse met betrekking tot de impact van digitalisering op onze samenleving. Vanwege de digitalisering is een deel van onze bevolking, de digitaal kwetsbaren, vanwege een gebrek aan vaardigheden en/of middelen niet in staat om volwaardig deel te nemen aan onze maatschappij. Hierdoor ontstaat er een kloof tussen hen en degenen die wel digitaal vaardig zijn. Deze kloof is de aanleiding van het onderzoeksrapport met daarbij de vraag hoe de positie van digitaal kwetsbaren gewaarborgd kan worden tijdens een rechtvaardige digitale transitie. De studenten richtten zich op de rol van overheidsinstanties binnen deze transitie. Overheidsinstanties hebben een verantwoordelijkheid om de ethische waarden van toegankelijkheid, inclusiviteit, menselijkheid, vrijheid en gelijkheid te bevorderen. Op basis van deze verantwoordelijkheid adviseren wij de overheid om, naast digitale dienstverlening, ook mens-tot-mens dienstverlening te behouden. Beide routes leiden uiteindelijk tot het gebruik van dezelfde diensten voor alle burgers, maar door deze dualiteit zorgt de overheid ervoor dat mensen zelfredzaam kunnen blijven op de manier die voor hen het meest functioneel is. Zodoende kan de digitale transitie op een rechtvaardige manier plaatsvinden, zonder dat er iemand achtergelaten wordt.

In samenwerking met Bredata zijn voor dit onderzoek experts uit de praktijk geïnterviewd, aangezien er al veel theorie over dit onderwerp is geschreven, maar de link met de toepasbaarheid in de praktijk nog miste. Het adviesrapport is na de eindpresentatie op 2 februari door de studenten op het Stadskantoor van de gemeente Breda gewaardeerd met een sublieme 9!

Met de aanbevelingen in dit adviesrapport kan worden bijgedragen aan de kwaliteit van leven in Breda door de digitalisering van Breda op een verantwoorde en passende manier te faciliteren met oog voor de risico’s, ethiek en degenen die de ontwikkelingen minder goed kunnen of willen bijbenen.

Ethisch-Adviesrapport-Bredata-Een-Rechtvaardige-Digitale-Transitie-voor-Digitaal-Kwetsbaren.pdf